EMDR Terapisi Nedir?

EMDR Terapisi Nedir?

“Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme” anlamına gelen EMDR Terapisi ilk kez Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilmiş bir psikoterapi yöntemidir.

EMDR terapisinde, kişinin gözleri sağa-sola hareket ettirilerek beynin her yarım küresinin uyarılması sağlanır. Böylece kişinin yaşadığı ve etkisinden kurtulamadığı travmatik anılar yeniden anlamlandırılır.

EMDR Terapisinde Çalışılan Konular Nelerdir?

-Depresyon

-Kaygı Bozuklukları

-Panik Bozukluk

-Fobiler

-Rahatsız edici anılar

-Travmaya Bağlı Stres Bozuklukları

-Yas

-Bağımlılık

-Cinsel İşlev Bozuklukları

-Performans Kaygısı

-Yeme Bozuklukları

-Kompleks Travma

-Yas

-Beden Algısı Bozuklukları

-Taciz

-Kronik Rahatsızlıklar (migren, fibromiyalji)

EMDR Terapisinde İşlemleme Nasıl Gerçekleşir?

Emdr Terapisine göre, kişinin beş duyusu ile algıladığı bilgiler düşünce, duygu, beden duyumları ile işlenerek kaydedilir. EMDR terapisine göre kişinin yaşadığı ruhsal sorunlar travmaya bağlı oluşan ve beynin işleyemediği anılar ile ilgilidir. 

EMDR terapisi geçmiş, şimdi ve geleceği içeren üç yönlü boyutta çalışır. Buradaki amaç; geçmişte yaşanan işlemlemenin gerçekleşemediği anıların yeniden işlemlenerek duyarsızlaştırmanın sağlanması, kişinin bugünkü semptomları üzerine çalışılması ve kişinin gelecekte karşılaşabileceği benzer olumsuz durumlar karşısında yeni bakış açısını içeren davranışları sergileyebilmesidir. 

EMDR terapisi bu işlemleme yapılamamış anıların, kişinin terapi süreci içerisinde, güvenli bir ortamda yapmasını sağlar. Bunun sonucunda kişinin yaşadığı anı yok almaz, ancak kişi, bu anıya karşı duyarsızlaşır ve rahatsızlık hissetmez.

Icon 1 Icon 2 Icon 3 Icon 4