Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nedir?

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nedir?

Mahremiyet eğitimi; çocuklara verilmesi gereken temel eğitimlerin başında gelmektedir. Bu eğitim çocuğun kendisini neden ve nasıl koruması gerektiğinin bilincinde olmasında faydalı olacaktır. Çocuk, mahremiyet eğitimi sayesinde kendi özel alanları ve haklarının yanı sıra başkalarının da özel alanları olduğunu öğrenir.

Mahremiyet eğitimi ilk olarak ailede verilmesi gereken bir eğitimdir. Aileler çocukları ile mahremiyet hakkında konuşurken, bilimsel verilerden yararlanmalı, eğer çocuğun sormuş olduğu bir soruya nasıl yanıt vereceklerini bilemiyorlarsa bunu araştırmak, öğrenmek için çocuktan zaman istemelilerdir.

Aileler çocuklarına bu eğitimi verirken; çocuklara bedenin özel bölgeleri öğretilmeli ve kendisi istemediği ve izin vermediği sürece başkasının dokunamayacağı anlatılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuklara iyi dokunuş/kötü dokunuş anlatılmalıdır (iyi dokunuş; kişiyi mutlu eden, ona iyi hissettiren dokunuştur-benim senin saçını okşamam gibi, kötü dokunuş; kişiyi rahatsız hissettiren, hoşa gitmeyen dokunuşlardır şeklinde). Aileler çocuklarına ne zaman sır saklanması gerektiğine dair detaylı açıklama yapmalıdır (örneğin birisine sürpriz bir doğumgünü yapılacaksa bu sır saklanabilir ama birisi seni rahatsız ediyor ve anne/babana söyleme, bu bizim aramızda sır derse bu sır saklanmaz ve hemen gelip söylemesin şeklinde).

Çocuğun mahremiyeti öğrenebilmesi için ailedeki kişilerin tutumları büyük önem taşımaktadır. Çocuğun istemediği durumlarda bir yakının sarılması, öpmesi konusunda ısrarcı olmamak ve çocuğun alanına saygı göstermek gerekmektedir. Çocuklar dış alanlarda özel bölgeleri kapalı şekilde giydirilmeli, benzer şekilde ebeveynler de çocuğun yanında banyo yapmaktan, tuvalete girmekten, çocuğun yanında giyinip soyunmaktan kaçınmalı, odalara, banyoya girerken kapı çalmaya özen gösterilmelidir.

Aileler çocuklarının sorduğu sorulara ayıp, sus, günah, yasak gibi kelimeler kullanmaktan kaçınmalı ve çocuğun anlayabileceği ölçüde açıklama yapmalı, bunu nasıl yapacağını bilemiyorsa araştırmalı ve çocuktan bununla ilgili zaman istemelidir. Ebeveynler çocuklarını rahatsız edici bir davranış, bir dokunuşa maruz kaldıklarında bağırmaları, oradan uzaklaşmaları ve bunu mutlaka güvendikleri bir yetişkine anlatmaları konusunda cesaretlendirmelidir.

Mahremiyet eğitimi her çocuğa verilmesi gereken en önemli eğitimlerden biridir. Bu nedenle ebeveynler bu konuda doğru bilgi sahibi olabilmek ve bunu çocuğa aktarabilmek için araştırma yapmalı, ihtiyaç halinde bu konuda bir uzmandan destek almalıdır.

Referanslar

Diler, R. (2014). Mahremiyet eğitimi ve önemi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi2(1), 69-98.

Mücahit, M. (2021). Ailede Mahremiyet Eğitimi. Ankara: Sonçağ Akademi.

Türk, E. (2022). Erken çocukluk döneminde mahremiyet eğitimi. Erken çocuklukta ahlak ve değer eğitimi.

Icon 1 Icon 2 Icon 3 Icon 4