Çocuklarda Beslenme

Çocuklarda Beslenme

Yemek yeme alışkanlığının kazanılması, çocuğun gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ebeveynler, çocuklarına yemek yeme alışkanlığını kazandırırken hassas ve dikkatli olmalı, çocuğa yemek yeme konusunda ısrarcı olmaktan ve baskı yapmaktan kaçınmalı, bu sürecin çocuğa ait olduğunu unutmamalıdır.

Çocuklara beslenme alışkanlığını kazandırma sürecinde ebeveynlerin uygulayabilecekleri bazı öneriler şunlardır;

-Sabah, öğlen ve akşam öğünleri her gün mümkün oldukça aynı saatlerde yapılmaya çalışılmalıdır. Bu yemek sürecine evde olan yetişkinler de dahil olmalı, yemek yenilen sandalye, mama sandalyesi, masa mümkünse hep aynı düzende olmalı ve yemek yeme esnasında başka bir etkinlik yapılmamalıdır. Bu çocuğun o bölgenin sadece yemek için oluşturulduğunun bilincinde olabilmesi için faydalı olacaktır. Öğün süresi sınırlı tutulmalı, saatlerce yemek masasında oturulmamalıdır.

-Yemek sürecinin her aşamasına çocuk da dahil edilmelidir. Yemek için alışveriş yapma, alınan yiyecekleri buzdolabına yerleştirme, pişirme, masanın kurulması gibi yemeği içeren bütün aşamalarda çocuğun eşlik etmesine fırsat tanınmalıdır.

-Yenecek olan sebze, meyve, tahıl ya da bakliyatın faydaları hakkında konuşmak, çocuğun o besine karşı ilgisini arttırabilir.

-Akranlarıyla vakit geçireceği yerlere sağlıklı atıştırmalıklar dahil edilebilir. Meyve,ev kurabiyesi, kuruyemiş, kutulanmış süt ya da evde sıkılmış meyve suyu gibi ürünler park, oyun alanı gibi yerlere giderken götürülebilir.  

-Daha önceden denenmemiş yiyecekler öğüne dahil edilecekse ona tanıdık olan bir ürün eşlik etmelidir.

-Çocuğun tamamen kendi kendine yemesine fırsat vermek öenmlidir. İlk aşamalarda kaşık kullanımında zorlanıyorsa sıvı yiyecekler yerine yenmesi daha kolay yiyeceklere ağırlık verilebilir.

-Yemeklere ve atıştırmalıklara kolay ulaşım imkanı sağlamak önemlidir. Buzdolabında ona ait bir raf belirleyerek, boyunun uzandığı bölgede ona ait sağlıklı yiyeceklerin bulundurulması yarar sağlayacaktır.

-Ekran yemek sürecine dahil edilmemeli, onun yerine birlikte ailecek sohbet etmek önemlidir. Yapılan araştırmalar; eğlenceli ve mutlu ortamlarda çocukların yemek yeme alışkanlığını daha kolay kazandığını göstermektedir.

-Tercih edilen besin grupları ile (makarna, pilav gibi) tercih edilmeyen gruplar (sebze çeşitleri gibi) karıştırılarak çocuğa sunulabilir. (Sebzeli pilav ya da sebzeli makarna gibi).

-Çocuğun Keşfetme sürecinin engellenmemesi beslenme açısından oldukça önemlidir. Çocuk elleme, yiyeceği ezmeye çalışma, oynama yapabilir bunlarla yemeği tanımaya çalıştığı unutulmamalıdır.

-Yemek tabaklarını bir yetişkin kadar doldurmaktan ziyade, az miktarda koyup, çocuğun onu keşfetmesine izin vermek çocuğa alan tanımaktadır.  

-Çocuğun başlangıçta daha az miktarlarda besin tüketmesi oldukça normaldir.  Zamanla yemeğe ilginin artması ve yeme düzenine alışması ile ağıza götürme de olacaktır. Bu nedenle ebeveynlerin bu süreçte sabırlı ve hassas davranması oldukça önemlidir.

Icon 1 Icon 2 Icon 3 Icon 4