Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Günümüzde yaşanan ekonomik sorunlar, iletişimsizlik, aile yaşantısı, eşlerin kişilik özelliklerindeki farklılıklar ve ailedeki roller pek çok evlilikte sorunlara neden olmakta ve boşanmaları da beraberinde getirmektedir. Elbette boşanma da evlenmek kadar doğal bir süreçtir ancak boşanma kararı her ne kadar planlanarak ve anlaşmalı olarak verilmiş olsa da, çocuklar için anne-babalarının boşanması üzücü, stresli ve karmaşık bir sürece neden olabilmekte, çocukta kaygı, içe kapanma, artan agresyon, ağlama nöbetleri, ebeveynlere aşırı bağlanma gibi davranış değişimlerini de beraberinde getirmektedir.
Çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar, boşanmanın ardından yaşamlarının bundan sonra nasıl olacağını düşünerek endişe duyabilirler. Burada ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birkaç nokta mevcuttur.
-Bunlardan ilki ebeveynler boşanma kararından emin olduktan sonra bunu çocuğa bildirmeli, bir kavga, bir anlaşmazlık sonrasında ani bir kararla bu durum çocuğa söylenmemelidir.
-Çocuk bu kararı bir başkasından değil de anne ve babasından duymalı ve bu durum güvenli alanı olan evde konuşulmalıdır.
-Bu durum çocuğa açıklanmadan önce çocuğun nerede kiminle yaşayacağı, diğer ebeveyni ne sıklıkla göreceği gibi durumlar netleştirilmeli ve çocuğa doğru bilgi verilmelidir.
-Çocuğa bu kararı anne ve babanın beraber vermesi, çocuğun iki ebeveynden farklı şeyler duyarak kafa karışıklığı yaşamasına engel olacaktır.
-Dikkat edilmesi gereken en önemli durumsa, ebeveynler bu durumun eş olmakla ilgili olduğunu, çocuğun anne ve babası olmaya devam edeceklerini, onu her zaman seveceklerini, boşanmanın çocuğun suçu olmadığını ve her zaman onun yanında olacaklarına dair net bir konuşma yapmaları önemlidir.
Ebeveynlerin boşanması çocuğu hayat boyu etkileyen bir süreci ifade eder. Bu nedenle, çocuğun bu süreci sağlıklı geçirebilmesi için anne ve babanın tutumu büyük önem taşımaktadır.
Referanslar
Erdim, L., & Ergün, A. (2016). Boşanmanın ebeveyn ve çocuk üzerindeki etkileri. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi, 3(1), 78-84.
Öngider, N. (2013). Boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 5(2), 140-161.
Öngören, S. (2017). BOŞANMA VE BOŞANMANIN ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, (13), 73-87.
Tolan, Ö. Ç. (2023). Boşanma ve Etkileri: Çocuklar ve Ergenler Üzerindeki Psikolojik Sonuçları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (50), 321-338.