• Bütüncül Sağlığım
  • 09 Ağustos 2024

Okul Korkusu

Çocuğun okula gitmeye karşı duyduğu yoğun korku ve kaygı hali olarak tanımlanabilir. Okul korkusu, okula yeni başlayan çocuklarda eylül-ekim aylarında yoğun biçimde görülmektedir.

Okul korkusu yaygın olarak korumacı tutum sergileyen ailelerde görülmektedir. Çocuğa bakım veren kişi çocuğa karşı korumacı tutum sergiler ve çocuk da farklı ortamlarda kendisinin savunmasız, korunmasız, tehlike altında hisseder ve güvenli alanından ayrılmak istemez.

Nedenleri Nelerdir?

1. Aileden Kaynaklı Nedenler

-Çocuk ile bakım veren kişi arasında bağımlı bir ilişkinin varlığı

-Korumacı ebeveyn tutumu

-Çocuğun yaşamında ölüm, taşınma, ebeveynlerin boşanması, yeni kardeş doğumu gibi değişimler

-Çocuğun ilk defa okul tecrübesine sahip olması

-Ev içerisindeki çatışmalı ortam

2. Okuldan Kaynaklı Nedenler

-Öğretmen tutumu (aşırı katı, kuralcı, sözlü veya fiziksel şiddet uygulayan öğretmenin varlığı)

-Okul veya sınıf değişimi

-Akran zorbalığı

-Çocuğun akademik olarak zorlanması

 

Aileler; çocuğu anlamak için çabalamalı, korkutma, tehdit gibi tutumlardan kaçınmalıdır. Ailenin çocuğun okula devamı ile ilgili kararlı duruşu, öğretmen, rehber öğretmeni ile iletişim halinde olması oldukça önemlidir. Aileler çocuğun arkadaşlık ilişkilerini pekiştirmek adına okul içi ve dışı aktivitelere katılması için çaba göstermelidir.

Okul korkusu çocuklarda görülen önemli durumlardan bir tanesidir ve yol açacağı psikolojik durumun yanı sıra çocuğun akademik başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle aileler; okula gitmeyi reddeden, okul saati geldiğinden fiziksel şikayetlerde bulunan (karın ağrısı, mide bulantısı gibi), okula gideceği zamanlarda agresif davranışlar gösteren, okula karşı ilgisiz tutum içerisinde olan çocuklarının takibini yapmalı, bu durumun devam etmesi halinde bir uzmandan destek almalıdır.